Familiefoto's met Kerst
Familiefoto's met Kerst

8 fantastische tips om een echte Kerst-highlight te maken van je familiefoto's.

Naar de tips

Tips en trucs voor geweldige familiefoto's tijdens kerst

Het is bijna kerst! Speciaal voor Pixum heeft fotograaf Max Niemann, die zich heeft gespecialiseerd in portretfotografie, een aantal tips en trucs geschreven voor het maken van geweldige familiefoto's tijdens de kerstperiode. Wij mogen deze ideeën met jou delen. Pixum wenst je veel plezier bij het lezen van deze fotografietips!

Voor veel mensen is de kerstperiode de mooiste periode van het jaar. De dagen worden korter, de kleding wordt dikker en sommige mensen hebben het geluk dat ze ?s avonds de open haard kunnen aansteken en lekker op de bank kunnen kruipen met een warm kopje thee of glühwein.

Wat ook heel leuk is aan de kerstperiode is het plezier van cadeautjes. Het bedenken en uitzoeken ervan en het inpakken en geven van de pakjes aan de mensen van wie je houdt. Een van de populairste cadeautjes is de fotokalender. Ieder jaar is dit weer een groot succes. Een kalender voor het nieuwe jaar dat in aantocht is met daarop je mooiste foto's: dat is altijd een heel leuk cadeau om te geven (en te krijgen natuurlijk). Daarnaast is het ook heel leuk, en weer eens iets anders dan het geven van een iets tastbaars, om je familie het maken van een familiefoto cadeau te doen!

In de volgende Pixum-tips geef ik je een aantal ideeën over hoe je zelf mooie en creatieve familiefoto's kunt maken tijdens de kerstperiode. Je hebt hiervoor echt geen dure apparatuur of uitgebreide fotografie (voor)kennis nodig. Het belangrijkste is dat je geniet van het foto's maken, misschien een klein beetje een creatieve insteek hebt, maar bovenal dat je mooie herinneringen vastlegt met en voor je familie.

(1) Geef een fotokalender met familiefoto's cadeau

Ik heb buren gehad die ieder jaar met kerst van hun twee, al op zichzelf wonende, dochters een fotokalender cadeau kregen. Een kalender met daarop mooie en leuke foto's van de twee meiden. Ik vind zo'n cadeau een heel leuke manier om iets persoonlijks met iets creatiefs te combineren.

Natuurlijk is het idee van het cadeau doen van een fotokalender niet iets wat alleen maar door kinderen aan hun ouders gegeven wordt. Fotokalenders zijn namelijk voor heel veel mensen en met heel veel gelegenheden leuk om te geven. Denk bijvoorbeeld aan kalenders met daarop foto's van familie-uitjes of van de vakantie. Of wat dacht je van een wat meer nostalgische kalender met daarop foto's van vroeger?

Laat je creativiteit de vrije loop. Voor wat extra hulp kun je gebruik maken van de ontwerpsjablonen die in de Pixum Fotowereld Software te vinden zijn. Deze sjablonen helpen bij het indelen en samenstellen van de foto's die je hebt uitgezocht. Samen met je familie heb je op deze manier een prachtig aandenken aan het afgelopen jaar of aan de afgelopen kerst.

(2) Creëer bijzondere familiefoto's

Leg deze kersttijd de agenda's van de familie naast elkaar en plan een dag, bijvoorbeeld tijdens de kerstdagen, om foto's te maken van de hele familie. Gezins- of familiefoto's hoeven niet altijd 'klassieke' familieportretten te worden waarop alle familieleden keurig bij elkaar staan op één foto. Je kunt ook van iedereen individuele portretten maken en al die portretten samenvoegen tot één geheel. Het hoeft niet altijd heel serieus te zijn!

Stel je je familie namelijk eens voor als superhelden zoals in ?The Avengers', verander ze in een gangsterbende of maak er desnoods een kudde schapen van. Alles is mogelijk! Ook als je niet zoveel verstand hebt van Photoshop is het leuk om te doen, want alleen al de fotoshoot is namelijk een super leuke activiteit op zich. En als de foto's dan uiteindelijk klaar zijn blijft -en dat zeg ik uit ervaring - het zelfs na een paar maanden nog een groot plezier om de foto's te bekijken.

(3) Maak foto's tijdens een familiegebeurtenis...

Natuurlijk: we hebben niet perse foto's nodig om allerlei momenten en gebeurtenissen te onthouden. Maar toch, als je eenmaal een paar jaar verder bent dan beginnen herinneringen en details soms langzaam te vervagen of te verdwijnen. Dus waarom zou je niet gewoon je camera bij de hand houden en zo nu en dan foto's maken?

Plan voor kerst een gezamenlijke activiteit zoals een reis, een activiteit om samen te doen of gewoon een gezellig en zelfgemaakt diner. Op die manier ben je tijdens kerst als familie samen en kun je van de gelegenheid gebruik maken om ondertussen veel foto's te maken. Daarmee leg je de momenten waarop jullie samen zijn vast voor later.

(4) ...of maak een familiegebeurtenis van de foto's!

In plaats van het maken van 'standaard' foto's, kun je natuurlijk ook een fotoshoot met de hele familie organiseren. Ga met elkaar naar een mooie locatie en neem je camera en een statief mee. Of zorg dat je je fotografie spullen bij je hebt als je toch al samenkomt.

Maak tijdens jullie fotoshoot foto's in allerlei verschillende opstellingen. Denk aan een foto van de complete familie, van alleen het gezin, van broers en zussen samen, van opa en oma met de kleinkinderen. Probeer daarbij de fotoshoot niet al te krampachtig en serieus te nemen, maar houd het ontspannen zodat iedereen er plezier van heeft. Op deze manier krijg je ongedwongen foto's. En wellicht maak je tussendoor ook kiekjes die je van te voren niet gepland had, maar gewoon spontaan genomen worden. Soms blijken de spontane foto's de mooisten te zijn.

Misschien heb je ook een leuk thema of onderwerp voor je fotosessie? Met een paar attributen kun je hele originele en creatieve foto's maken en heb je ook een leuke lijn door alle foto's. En als je durft is dit ook het moment om te pronken met je nieuwe foto-uitrusting: met een paar flitsers, lichtparaplu's en statieven kun je elke omgeving omtoveren tot studio. Of gebruik een achtergronddoek - met een kleurtje of een patroon - om van de woonkamer een pop-up studio te maken voor de kerstfoto's.

(5) Waar je op moet letten tijdens het maken van familiefoto's

Klassieke groepsfoto's zijn misschien wel het lastigste onderdeel van portretfotografie. Zeker als er ook kleine kinderen op de foto moeten is een strakke planning en compositie niet altijd mogelijk. Houd daar rekening mee en maak je er niet te druk over. Het geeft niet als een foto niet helemaal perfect is en zoals jij hem graag zou zien. Ik weet uit eigen ervaring dat je als fotograaf heel erg kritisch wordt en dat je veel tijd besteedt aan het zoeken naar de perfecte foto. Maar als anderen met je meekijken dan zul je merken dat ze vaak positief reageren op de foto's waar je zelf niet tevreden over bent. Het gaat bij familiefoto's tenslotte niet om technische of fotografische perfectie, maar het gaat erom dat je kinderen, partner, (groot)ouders en ooms en tantes's zich er prettig bij voelen. Dat je samen een leuke tijd hebt en natuurlijk ook een aantal leuke foto's overhoudt aan een fijne tijd samen.

Terug naar de praktische tips: als je een groepsfoto maakt is het meestal handig om de mensen in meerdere rijen neer te zetten. Het wordt doorgaans het mooiste als langere mensen in het midden - en uiteraard achteraan - geplaatst worden. Maar ook een 'golvende' opstelling kan voor dynamiek zorgen. Wat in een specifiek geval het beste past, is altijd afhankelijk van het aantal mensen dat op de foto komt. Wees daarbij niet bang om de groep te herschikken en een nieuwe opstelling uit te proberen. Om de groep een beetje compact op de foto te krijgen kunnen alle personen een beetje zijwaarts draaien en dicht tegen elkaar aan gaan staan. Daarbij een tip voor de dames: zorg dat je gebogen been altijd het achterste been is, zodat het door de knie van het voorste been een beetje verborgen wordt - zo zie je er smaller uit.

Heel belangrijk: wees niet te bescheiden door slechts om de paar seconden een foto te maken. Gebruik juist de continu-opname om meerdere foto's tegelijk te maken. Want hoe meer mensen er op een foto staan hoe groter de kans is dat iemand zijn ogen dicht heeft of net een gekke bek trekt. Door het maken van meerdere foto's achter elkaar aan is de kans groter dat er een foto tussen zit waarop iedereen zijn ogen open heeft bijvoorbeeld. Bij mijn eerste reportages ben ik hier dikwijls de mist mee ingegaan, wat er in resulteerde dat ik foto's moest bewerken door hoofden uit een foto te knippen en in een andere te plakken.

Als je foto's gaat maken op een winderige dag dan is de kans dat mensen hun ogen dicht hebben nog groter. Wat je in zo'n geval kunt doen is aan iedereen vragen zijn of haar ogen te sluiten en op jouw commando weer te openen. Maak ook nu meerdere foto's achter elkaar aan: de geopende ogen zijn na een paar seconden meestal het meest ontspannen.

(6) Maak Pixum foto cadeaus met jouw familiefoto's

Wat fotocadeaus betreft is de fotokalender het meest populaire kerstcadeau. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer Pixum producten waarmee je je familie en vrienden blij kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een leuke fotomok, een fotopuzzel of aan een glazen klok met daarop een foto voor aan de muur.

Afhankelijk van het formaat zijn fotocollages ook een leuk idee. Verzamel hiervoor foto's van je familie van het afgelopen jaar en maak er een fotocollage van, bijvoorbeeld met een thema. Denk aan thema's als verjaardagen, feestjes, activiteiten en vakanties. Zo'n collage is niet geschikt voor bijvoorbeeld een fotomok, want de mok is daarvoor te klein. Maar als wanddecoratie is het wel heel erg geschikt; bijvoorbeeld om aan je grootouders cadeau te doen voor kerst. Zeker als je familie niet dichtbij, of zelfs in het buitenland, woont en je elkaar weinig ziet is zo'n collage vol mooie herinneringen een heel speciaal en bijzonder cadeau.

(7) Betrek je familie er bij

Vier, zes of acht ogen zien meer dan twee. Dus hoe meer meningen en ideeën je bij elkaar hebt, hoe mooier je familiefoto's uiteindelijk worden. Neem je partner en je kinderen dus mee en verzamel samen ideeën. Zo'n gezamenlijk project is extra leuk in de kerstperiode, de tijd van het jaar waarin veel mensen graag tijd met hun familie doorbrengen.

Je kunt ook je ouders of grootouders naar oude familiefoto's vragen. Misschien is er een privéarchief waarin je foto's van vroeger kunt vinden. Een leuk idee is om deze foto's van vroeger samen met je familie opnieuw te maken. Dat is hartstikke leuk om te doen en wie weet raak je daardoor ook nog met elkaar in gesprek over jullie familiegeschiedenis. En dat is altijd goed. Ik realiseer me steeds vaker dat er nog zoveel dingen dingen zijn die ik niet over mijn grootouders weet. En zelfs niet over en van mijn ouders. Als je jong bent, als kind, sta je daar vaak nog niet zo bij stil.

Een ander leuk idee om foto's en verhalen samen te brengen is het maken van foto's van je grootouders met de meest waardevolle of meest bijzondere bezittingen uit hun verleden: oude brieven, een boek dat al heel lang mee gaat of andere bijzondere spulletjes.

(8) De bijzondere waarde van foto's

Naar mijn mening wordt het maken van foto's op bijzondere, maar ook gewone alledaagse, momenten onderschat. Foto's zijn juist zo speciaal. Ze zorgen ervoor dat die bijzondere, maar ook alledaagse, momenten bewaard worden en bewaard blijven. Niemand vindt het fijn om erover na te denken dat onze ouders of grootouders er op een dag niet meer zullen zijn, maar als je je daar bewust van bent dan is dat een extra goede reden om actief aan de slag te gaan met het maken van foto's.

Sinds ik daarover nagedacht heb, druk ik zo nu en dan gewoon mijn camera in iemands handen. Dat de foto's die dat oplevert technisch gezien niet altijd even geslaagd zijn, bijvoorbeeld wanneer er een groepsfoto gemaakt wordt in een restaurant met slecht licht, weet ik wel als beroepsfotograaf, maar daar gaat het niet om. Want ik ben er zeker van dat ik over vijfentwintig jaar door middel van deze foto nog steeds zal terugkijken op een fijn moment. Die foto helpt mij om de herinnering levend te houden.

Het maken van familiefoto's tijdens de kerstperiode heeft weinig te maken met fotografie, techniek en theorie, maar veel meer met familiebanden en herinneringen. Laat je daarom niet uit het veld slaan als jouw foto niet pulitzerprijs waardig is. Over een jaar, als je foto misschien wel op de fotokalender staat, ben je er vast en zeker blij mee! :-)

Fotoboek maken: zo gaat dat bij Pixum

 • Het product dat je hebt gekozen is momenteel alleen in de Pixum Fotowereld software beschikbaar. Ontwerp het fotoboek op je PC/Mac of kies s.v.p. een alternatief.

  Online Editor

  • Online ontwerpen op desktop en smartphone
  • De belangrijkste ontwerpfuncties
  • Geen installatie of download nodig
 • Het product dat je hebt gekozen is momenteel alleen in de Pixum Fotowereld software beschikbaar. Ontwerp het fotoboek op je PC/Mac of kies s.v.p. een alternatief.
  Populair bij onze klanten

  Fotowereld Software

  • Grenzeloze ontwerpopties
  • Alle Pixum Fotoboeken beschikbaar

  nu ook voor
  OS X en Linux

 • Het product dat je hebt gekozen is momenteel alleen in de Pixum Fotowereld software beschikbaar. Ontwerp het fotoboek op je PC/Mac of kies s.v.p. een alternatief.

  Pixum App

  • Altijd en overal
  • Verbinding met clouds