Tips & inspiratie voor je Pixum Fotoboek
Tips & inspiratie voor je Pixum Fotoboek

Leer alle ontwerpmogelijkheden kennen voor het Pixum Fotoboek. Houd je meest bijzondere momenten voor altijd vast!

Laat je foto's opvallen - werk met lijnen

Lijnen vormen de basis voor de ontwerptools van fotografen en vormgevers. Want door het gebruik van lijnen stuur je het oog van de kijker. Bovendien geeft alleen een kloppende uitlijning een harmonisch beeld.

Tips & Service

Pixum Fotoboek tips

Ontdek de veelzijdigheid van het Pixum Fotoboek en de Pixum Fotowereld Software.

Vraag de experts

Voor vragen over onze producten staat onze klantenservice voor je klaar.

Het gebruik van lijnen

Net als bij het maken van een foto spelen lijnen een grote rol bij het ontwerpen van je fotoboekpagina. Lijnen kunnen echt zijn, zoals de randen van een tekst- of afbeeldingsvlak en de horizon van een landschapsfoto, maar het kunnen ook denkbeeldige lijnen zijn. Denkbeeldige lijnen lopen bijvoorbeeld door in het verlengde van een kaderrand of van lijnen die je op de foto vindt.

Hoeveel lijnen je over een dubbele pagina wilt trekken mag je in principe zelf weten. In het algemeen geldt dat hoe meer elementen zoals foto's en tekstvakken je op een dubbele pagina hebt staan, hoe meer lijnen deze met elkaar moeten verbinden. Als je op een dubbele pagina maar twee foto's hebt staan kun je de lijnen weglaten. Bij drie elementen moet je er in ieder geval twee door middel van een lijn met elkaar verbinden.

Dit zeggen onze klanten over het Pixum Fotoboek:
Lijnen bepalen de kijkrichting

Bij portretfoto's moet je de kijkrichting zien als een lijn (tenzij de persoon direct in de camera kijkt). Kijkt iets of iemand op de foto naar rechts dan volg je automatisch die kijkrichting en zo ontstaat er een denkbeeldige lijn over de pagina. Dan kom je er al snel achter dat de foto beter op de linkerpagina van het boek kan worden geplaatst; de kijkrichting valt anders buiten het boek. Vaak is het beter de kijkrichting naar het midden van het boek te laten lopen. Soms is er ook genoeg ruimte op de foto zelf, dan is het niet nodig deze regel toe te passen.

Ook andere elementen op een foto kunnen lijnen bepalen. Bijvoorbeeld straten, maar ook gebouwen en bruggen. Net als mensen en dieren hebben voertuigen over het algemeen ook een bepaalde 'kijkrichting'. Dus ook bij auto's, schepen of vliegtuigen moet je rekening houden met een denkbeeldige lijn in de kijkrichting. Ook deze lijn heeft ruimte nodig in je boek.

Horizon uitlijnen

Als je twee landschapsfoto's met beide een horizon naast elkaar plaatst, breng deze dan op gelijke hoogte. Anders lijkt het alsof de zee of het landschap ineens is verschoven. Klik daarvoor op de foto die het makkelijkst bewerkt kan worden. Schuif (klikken en vasthouden) deze foto dan zo, dat de horizon op dezelfde lijn ligt als die op de andere foto. Soms moet je daarvoor de foto wat verkleinen of juist vergroten.

Pixum Fotoboek ontwerpen - thuis of onderweg

 • Het product dat je hebt gekozen is momenteel alleen in de Pixum Fotowereld software beschikbaar. Ontwerp het fotoboek op je PC/Mac of kies s.v.p. een alternatief.

  Online-Editor

  • Snel ontworpen:

   Direct online ontwerpen.

  • Gemakkelijke keuze:

   Flexibele opties.

  • Zonder software:

   Je hoeft niets te downloaden.

 • Het product dat je hebt gekozen is momenteel alleen in de Pixum Fotowereld software beschikbaar. Ontwerp het fotoboek op je PC/Mac of kies s.v.p. een alternatief.
  Populair bij onze klanten

  Fotowereld Software

  • Grenzeloze ontwerpopties:

   Alle Pixum Fotoboek.

  • Nieuwste functies:

   Heel veel opties, zoals cliparts.

  • Voor de meeste power:

   Gemakkelijk offline met heel veel opties.

  nu ook voor
  OS X en Linux

 • Het product dat je hebt gekozen is momenteel alleen in de Pixum Fotowereld software beschikbaar. Ontwerp het fotoboek op je PC/Mac of kies s.v.p. een alternatief.

  Pixum App

  • Comfortabele bediening:

   Direct je smartphone-foto's gebruiken.

  • Veel keuze:

   De populairste fotoboekformaten.

  • Flexibel:

   Altijd en overal met je smartphone of tablet.