DIY kerstcadeautjes en decoraties voor in huis

In het tweede deel van onze 'doe-het-zelf ideeŽn voor gezellige decoraties in huis' laten we je zien hoe je een herinnerings plank maakt. Met een foto op hout en allerlei 'souvenirs' van bijvoorbeeld het afgelopen jaar. Ook maken we een bijzonder kussen voor op de bank!

Het zijn twee projecten die erg leuk zijn om te maken. Zowel voor jezelf als voor iemand anders. De herinnerings plank en het kussen zijn heel bijzondere en persoonlijke cadeaus waarin je (gezamenlijke) herinneringen kunt verwerken. We wensen je veel plezier bij het maken en het geven van deze leuke DIY!

Voor je mooiste herinneringen

1. DIY houten plank - voor de mooiste spulletjes

Het laten afdrukken van een foto op hout is een heel leuke manier om een mooie foto tot z'n recht te laten komen. Zo'n foto op hout is namelijk een prachtige decoratie voor aan de muur. Met deze DIY maak je echter van je foto op hout een nog meer bijzondere en persoonlijke muurdecoratie! De houten foto wordt namelijk een herinneringsplank waarop je je mooiste 'souvenirs' van het afgelopen jaar kunt bewaren en decoreren. Hoe je zo'n persoonlijke plank snel en gemakkelijk kunt maken laten we je zien in het filmpje.

<p>In deze video laten we zien hoe je van een foto op hout een nog mooiere manier maakt om je lijstjes e.d. tentoon te stellen.</p>

DIY-Video: Foto op hout met planken

In deze video laten we zien hoe je van een foto op hout een nog mooiere manier maakt om je lijstjes e.d. tentoon te stellen.

Wat je nodig hebt:

 • Een foto op hout (hier: 60 X 40 cm)
 • 2 smalle houten planken (hier: 40 cm)
 • 4 montagehoeken
 • 8 korte schroeven die geschikt zijn voor hout
 • (draadloze) schroevendraaier
 • Meetlint of meetstok
 • Indien nodig, een waterpas
 • Let op: wandbevestiging zit bij de foto op hout inbegrepen. De achterkant is voorzien van twee extra latjes inclusief metalen wandhouders.

Aan de slag

 1. Kies een foto die je op hout wilt laten afdrukken. Bijvoorbeeld een foto van een mooi landschap van tijdens je laatste vakantie en waarbij je passende souvenirs en andere spulletjes kunt plaatsen.
 2. Tip: als je geen geschikte foto hebt dan kun je ook een afbeelding in onze beeldbank uitzoeken.
 3. Neem de twee planken en markeer aan elke kant van de planken een afstand van 7,5 cm vanaf de buitenrand. Hier moeten de montagehoeken bevestigd worden.
 4. Schroef de montagehoeken met de schroevendraaier op de gemarkeerde plekken op de planken.
 5. Leg de foto op hout op je werkoppervlak en plaats een van de planken op de plek waarop je hem wilt bevestigen.
 6. Tip: Leg de montagehoeken van de twee planken precies op een van de lijnen (de onderkant van de ťťn van de planken van de houten foto) van de foto op hout. Dan weet je zeker dat de planken recht liggen en dan je ook geen waterpas nodig.
 7. Markeer met een potlood de punten waar de montagehoeken aan de foto-op-hout geschroefd moeten worden.
 8. Tip: Begin met het vastschroeven van de bovenste plank, want anders heb je straks weinig ruimte om de tweede plank vast te maken.
 9. Doe dit nu ook met de tweede, de onderste, plank.
 10. Tips: Voordat je de plank aan de foto op hout gaat schroeven kun je eerst met een spijker of schroef kleine gaatjes in het hout slaan. Het vastschroeven wordt daardoor makkelijker.
 11. Bevestig tot slot de metalen wandhouders aan de twee extra latjes die aan de achterkant van de foto op hout bevestigd zitten, zodat je het aan de muur kunt ophangen. Plaats je souvenirs op de planken en je hebt een prachtige herinneringsplank!

Tip: Bevestig twee of drie zelfklevende LED-lampjes aan de onderkant van de planken zodat je souvenirs verlicht worden!

Gezellige herinneringen

2. DIY Fotokussen in vintage stijl

Tijdens de koude kerst- en winterdagen is het heerlijk om je, na een lange dag, lekker tussens de kussens op je bank te nestelen. Achter het adventskalenderdeurtje van vandaag hebben we een geweldige DIY waarmee je je eigen Pixum fotokussen in een coole vintage stijl kunt omtoveren en kunt personaliseren met je favoriete foto's. Of je nou een foto gebruikt van je favoriete vakantiebestemming, je trouwe viervoeter of de mooiste foto van je partner ťťn ding is zeker: het wordt een prachtig en persoonlijk kussen voor wat extra gezelligheid tijdens de winter.

Wat heb je nodig:

 • Pixum fotokussen (vierkant, rechthoek of in de vorm van een hart)
 • Textielverf
 • Een (scherp) hobbymesje of een klein scherp schaartje
 • Freezer Paper (papier waarop aan ťťn kant een plastic laagje zit)
 • Strijkijzer
 • Kwast
 • Sjablonen die je op het kussen wilt aanbrengen.
 • Je kunt de sjablonen meteen op de matte zijde, de kant waar geen plastic laagje op zit, van het freezer paper tekenen. Je kunt de sjablonen die je wilt gebruiken ook eerst op gewoon papier uitprinten en daarna op het freezer paper overtrekken, zoals wij in ons voorbeeld gedaan hebben.
 • Stuk karton die in de kussenhoes past

Aan de slag:

1. Haal het binnenkussen van het Pixum fotokussen uit de kussenhoes.
2. Leg het freezer paper over de gehele hoes en knip het op maat. Zorg dat de hele hoes door het freezer paper bedekt is.
3. Leg het sjabloon tussen de kussenhoes en het freezer paper in op de plek op de hoes waar je het wilt aanbrengen. Het freezer paper is redelijk doorschijnend zodat je het sjabloon er doorheen kunt zien. Neem de sjablonen over op het freezer paper.
4. Snijd of knip de vormen voorzichtig uit met het mesje of het schaartje.
5. Leg het freezer paper met de glanzende kant, de kant waarop het plastic laagje zit, naar beneden op de kussenhoes. Strijk het freezer paper op de hoes totdat het papier goed en stevig vast zit. Strijk zonder stoom! Strijk niet over het gedeelte van de hoes waarop je foto is afgedrukt, maar strijk alleen over de witte delen. Zorg dat je ook de randen van het freezer paper goed strijkt.
6. Om het kussen een vintage look te geven strijk je het freezer paper op de randen van de foto die is afgedrukt op de kussenhoes. Hoe langer je het strijkijzer op het freezer paper drukt hoe meer het freezer paper aan de foto blijft vastzitten.
7. Schuif het stuk karton in de kussenhoes zodat de textielverf niet doordrukt naar de achterzijde van de hoes. Breng nu de textielverf aan door het uitgeknipte sjabloon 'in te kleuren' met de kwast. Breng niet teveel verf (tegelijkertijd) aan, maar zorg er wel voor dat de verf dekt.
8. Laat de kussenhoes drogen en verwijder voorzichtig het freezer paper. De delen van het freezer paper die je alleen gestreken hebt om de sjablonen goed aan te brengen kun je makkelijk volledig verwijderen. Van de delen van het freezer paper die je wat langer heb gestreken om de vintage look te creeëren blijven kleine stukjes achter zodat je de vintage look houdt.
Tip: als je het freezer paper voorzichtig verwijdert dan kun je het, nadat de verf is opgedroogd, opnieuw gebruiken. Je kunt dan bijvoorbeeld de achterkant van de kussenhoes ook bedrukken met dezelfde sjablonen.
9. Verwijder als je wilt de restanten van het freezer paper van de vintage look kussenhoes. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een klein spateltje gebruiken die hiervoor geschikt is.
10. Bij sommige textielverf is het de bedoeling dat je het textiel, als de verf is opgedroogd, nog eens strijkt zodat de verf in de stof kan fixeren. Of dit ook voor jouw verf geldt kun je lezen op de verpakking. Tip: leg een theedoek op het kussensloop als je nogmaals gaat strijken.
11. Je doe het zelf kussen met vintage look, je favoriete foto en een heleboel creativiteit is klaar!

Materiaal

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stap 4

Stap 5

Stap 6

Stap 6

Stap 6

Stap 9

Klaar!